пʼятницю, 3 березня 2017 р.

МАСЛЯНА

Масляна - одне з найдавніших свят слов'янських народів, що збереглися в сучасному календарі. Народна пам'ять береже безліч масляних обрядів, ритуалів і ворожінь. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне і неймовірне свято триває тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем.
У народі це свято асоціюється з смачними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну. Саме рум'яні млинці своєю формою  за часів язичництва асоціювалися у людей з сонцем.
Різноманітні рецепти млинців були таємницею кожної господині і передавалися через покоління. У тісто додавали різні продукти: вершки, масло, яблука, ікру, картоплю. У п'ятницю було прийнято пригощати млинцями своїх зятів, які неодмінно приходили у гості до тещі.
В рамках клубу у цей день ми зібралися у бібліотеці покуштувати смачні млинці і поділитися своїми рецептами.

Масляничні звичаї своїх предків ми успадкували. Тепер залишилося їх зберегти і передати своїм дітям. Запрошуємо усіх відсвяткувати свято Масляни за древніми обрядами та відроджувати та популяризувати традиції та культуру нашого народу!
Любімо Україну! Вивчаймо нашу історію та культуру!


Немає коментарів:

Дописати коментар